επικαιροτητα

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!

ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!
ΑΓΡΙΛΙΑ…η θάλασσα στο πιάτο σας!!!Δίπλα στην παραλία Κορομίλι!!!

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

«Το Αρχοντίκι», μας μάγεψε με τα χορευτικά του!!!

«Το Αρχοντίκι», μας μάγεψε με τα χορευτικά του!!!


Την πρώτη του δυναμική εμφάνιση έκανε, ο Πολιτιστικός - Χορευτικός Σύλλογος Λεονταρίου "Το Αρχοντίκι", την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, ώρα 20.45 μ.μ. στην κατάμεστη πλατεία του χωριού μας, με το χορευτικό του. Μας χάρισε μια όμορφη, μια ξεχωριστή βραδιά, ταξιδεύοντας μας με τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής, σε χρόνους αλλοτινούς, άλλα όμορφους και ξεχωριστούς. 




 Με την έναρξη της εκδήλωσης στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού μας, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και ξακουστός χοροδιδάσκαλος, κ. Χαράλαμπος Μαρίνης, που μετά το καλοσώρισμα, είπε δυο λόγια για την ονομασία Αρχοντίκι:


 «Ανατολικά του χωριού μας, και σε κοντινή απόσταση, περίπου 3,5 χιλιόμετρα, την ίδια εποχή που πρωτοκατοικείτε ο λόφος του χωριού μας, δηλαδή  στα τέλη του 14ου αιώνα με αρχές του 15ου, επιβεβαιώνεται και η ύπαρξη του οικισμού Archontitsa Bala  (Αρχοντίτσα Μπάλα),  σε υψόμετρο 200 μέτρα και με περίπου 30 οικογένειες, κυρίως από Αρβανίτες, ορθοδόξου δόγματος. Η ονομασία του αργοτέρα έγινε Αρχοντίκι, και κατοικήθηκε μέχρι την δεκαετία του 50. Το γνωστό σε όλους μας ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ. Σιγά-σιγά οι κάτοικοι του εγκαταστάθηκαν στο χωριό μας. Το Αρχοντίκι ήταν μια έφορη περιοχή, με δικές του πηγές. Κέντρο του οικισμού ήταν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ξωκλήσι σήμερα της Ενορίας μας. Πρέπει να αναφέρουμε ότι από το Αρχοντίκι ήταν ο αγωνιστής του 1821 –όπως φαίνεται από τα αρχεία των αγωνιστών- Ανδρίτσου Δήμος.
Αυτό το μικρό αλλά σημαντικό τόπο, που ανήκει στο χωριό μας, που γέννησε ήρωες, αλλά και που η ονομασία του μας παραπέμπει στην αρχοντιά, την λεβεντιά αλλά και την αντρειοσύνη, επιλέξαμε για το Σύλλογό μας, διότι ο χορός και κυρίως οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, όλοι τους, αποπνέουν Αρχοντιά, Λεβεντιά και Αντρειοσύνη!!!» 

Ευχαρίστησε τους χορηγούς, «Ασημίνα Παπασπύρου, Ουρανία Γερογιάννη, Λεωνίδα Ρεπούσκο, Κωνσταντίνα Μπουζίκα, Αναστάσιο Φουντά, Νικόλαο Μακρή, Αφοί Παππανίκου, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Ψωμί και Μέλι-Μελισσάρης Νικόλαος, Αθανάσιος Γκούμας, καθώς και τις γυναίκες του Πνευματικού Κέντρου», και κατόπιν κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχό μας κ. Γεώργιο Ντασιώτη, για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Δήμαρχος, τόνισε την σημασία των συλλόγων λέγοντας: «…με την δημιουργία του Συλλόγου σας καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε στο Λεοντάρι, …είμαστε εδώ για βοηθήσουμε τον Σύλλογο και τις δράσεις του,… πολλά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι Δήμοι, μπορούν και με την δική μας αρωγή να γίνουν μέσα από τους Συλλόγους.»


 Να ανφέρουμε ότι μαζί με «Το Αρχοντίκι» χόρεψαν και οι:
•Πολιτιστικός Ομιλος Ελλήνων Ρίζες
•Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Βαγιων 1982









 Ευχόμαστε μόνο επιτυχίες στον Συλλογό μας «Το Αρχοντίκι». Αξίζουν πολλά Μπράβο, στον Χοροδιδάσκαλο κ. Χαράλαμπο Μαρίνη, αλλά και σε όλα τα μέλη του χορευτικού


Δεν υπάρχουν σχόλια: